Ajatuksia mielen voimasta

11.03.2022

Oletko joskus ajatellut tekeväsi jonkun pienen tai isomman muutoksen elämässäsi? Olet saattanut huomata, että joskus muutosten tekeminen voi olla todella vaikeaa. Uuden tavan oppiminen ei useinkaan tapahdu hetkessä. Isoa osaa toiminnastamme ohjaa alitajunta, jossa olevat ajatukset ja uskomukset ovat muovautuneet tietynlaiseksi elämämme varrella.

Alitajuiset ajatuksemme voivat vaikuttaa hyvin merkittävästi siihen, millaiseksi elämämme muodostuu. Vaikka miten paljon haluaisimme jotain muutosta elämäämme, niin uskomuksemme voivat tulla noiden muutosten tielle. Alitajuisesti saatamme ajatella niin, ettei muutos voi olla mahdollinen, tai ettemme ansaitse niitä hyviä asioita, joista haaveilemme. Sen myötä moni asia voi jäädä vaan haaveen tasolle. Jos alitajuinen rajoittava uskomus on esimerkiksi ”en ikinä onnistu” on muutosta hyvin vaikea lähteä tekemään, ennen kuin tuo uskomus on muutettu.

Hyvin tärkeä ensimmäinen askel muutosta kohti mentäessä on omien ajatusten havainnointi. Voit esittää kysymyksen ”mikä voisi estää minua” ja kirjata ylös kaikki asiat, jotka tulevat mieleesi. Saatat huomata asioita kuten ”minulla ei ole aikaa”, ”oppiminen on vaikeaa”, ”en ansaitse hyviä asioita” tai ”olen aina ennenkin epäonnistunut”. Kun olet saanut kaikki epäilevät ajatukset ylös, voit sen jälkeen lähteä kyseenalaistamaan ja muuttamaan niitä.

Omaa ajattelutapaa on aina mahdollista muuttaa. Vaikka olisit koko elämäsi ajatellut, ettei sinusta ole mihinkään, niin se on ainoastaan uskomus, joka sinun on mahdollista muuttaa. Voit opetella kääntämään rajoittavan uskomuksen kannustavaksi, esimerkiksi ”minä pystyn kyllä”. Aina kun huomaat ajatustesi menevän tutuille kielteisille radoille, niin voit tietoisesti alkaa ajattelemaan toisin. Alkuun se voi tuntua omituiselta ja epäuskottavalta, mutta säännöllisellä harjoittelulla voit opettaa aivoillesi uusia yhteyksiä, jonka myötä ajatuksista tulee todellisuutta. Voit kääntää kaikki löytämäsi rajoittavat uskomukset sinua kannustaviksi, kirjoittaa ne ylös ja alkaa lukemaan niitä päivittäin. Aivojemme neuroplastisuus mahdollistaa uusien asioiden oppimisen.

Olipa kaipaamasi muutos millainen tahansa, voit lähteä toteuttamaan sitä pienin askelin. Mikä olisi pienin mahdollinen teko, jonka voisin tehdä itseni ja oman hyvinvointini vuoksi? Tuo päätös uuden asian tekemiseen täytyisi tehdä joka päivä uudestaan. Muutos vaatii pieniä tekoja säännöllisesti. Muutos on prosessi, joka vaatii sitoutumista. Sitoutuminen on helpompaa tehdä, jos tietää minkä vuoksi sitä haluaa. On siis tärkeä tarkastella arvoja, jotka ovat muutostoiveen taustalla. Mitä hyvää muutoksesta sinulle seuraa? Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kun muutos on kytköksissä omiin arvoihisi ja tiedät, miksi se on sinulle tärkeää, niin silloin myös vastoinkäymisiä ja epämukavuuden tunteita on helpompi sietää. Kun teet pieniä tekoja pitkällä aikavälillä, luot kestäviä muutoksia, joiden avulla viet elämääsi haluttuun suuntaan. Mikä muutos veisi sinua kohti arvojesi mukaista elämää?

Jos koet että olisit valmis päästämään irti joistakin sinua kahlitsevista uskomuksista, niin Perustietoa uskomuksista-verkkokurssistamme voisi olla sinulle apua. Pääset tutustumaan kurssin sisältöön ja miettimään olisiko siitä sinulle hyötyä täältä.