Itsestä huolehtimista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keinoin

13.11.2020

Hyvinvoinnista puhutaan paljon ja sen trendikkyys on nähtävissä monesta eri suunnasta. Kuntosaliharjoittelu, ravintovalmennukset, self help -oppaat, mindfulness ja aktiivisuutta mittaavat rannekellot ovat kovassa suosiossa. Mutta mitä hyvinvointi oikeastaan on ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Ihminen on monitahoinen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se että kehosi näyttää sporttiselta ja hyvinvoivalta ei vielä kerro hyvinvoinnistasi kaikkea. Myöskään se, että olet mielesi kanssa tasapainossa ja teet päivittäin mindfulness harjoituksia, ei tarkoita kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mieltä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen, sekä tunteisiin. Sen sijaan että keskittyisit yhteen hyvinvoinnin osa-alueeseen täysillä, olisi tärkeämpää hahmottaa kokonaisuus ja löytää siihen tasapaino, sekä ymmärtää miten asiat vaikuttavat toisiinsa. Jos joku hyvinvoinnin rakennuspalikoista puuttuu, kokonaisuus kärsii.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakennuspalikoihin kuuluvat uni, ravinto, liikunta, palautuminen, mielen hyvinvointi sekä ajattelun voima tai toisin sanoen henkinen energia. Hyvin usein oma kehomme kertoo meille siitä, mikäli joku osa-alue ei ole tasapainossa. Se, että kuuntelemmeko kehomme viestejä, onkin toinen juttu. Jo pelkästään monelle niinkin arkinen asia kuin päänsärky, voi kertoa meille hyvin monesta eri asiasta. Liittyykö päänsärkyyn se, ettemme ole juoneet tarpeeksi vettä, vai kertooko se huonosta työasennosta, heikoista lihaksista vai jostakin käsittelemättömästä asiasta tai tunteesta. Hyvin usein vaan nappaamme särkylääkkeen miettimättä sen syvällisemmin mistä päänsärky voisi johtua.

Myös mielen hyvinvointiin vaikuttavia asioita on hyvin helppo sivuuttaa. Pidämme itsemme liikkeessä ja kiireisinä jotta emme tarvitsisi pysähtyä kuuntelemaan omia tunteitamme. Ja silloinkin kun pysähdymme, avaamme television tai uppoudumme somen ihmeelliseen maailmaan. Katsomme hauskoja kissavideoita, jotta epämiellyttävät ajatukset eivät pääsisi hiipimään mieleemme. Vaikeat tunteet saattavat viipyä kehossamme vuosikymmeniä ja pikkuhiljaa myös sairastuttaa kehomme. Oireet ovat vain viisaan kehomme tapa viestiä meille. Hyvinvoinnin kannalta kehon viestit tulisi ottaa vakavasti ja alkaa hoitamaan oireiden alkuperää, itse oireen sijaan.

Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesillä tarjoamme apua mielen ja tunteiden käsittelyyn. Mielen hyvinvointiin vaikuttavat niin laajasti asiat aina lapsuudestamme lähtien, että yksin niiden käsitteleminen voi olla liian haastavaa. Usein emme edes tunnista mistä mikäkin tunne tulee ja miten isosti se meihin vaikuttaa, ennen kuin käsittelemme asiaa ammattilaisen kanssa. Hyvinvoinnin epätasapainon voi hyvin huomata siinä, että miten usein ja paljon käytämme aikaa ja rahaa kehon hyvinvointiin, sekä ulkonäköön (kuntosali, dieetit, personal trainer, hieroja, kampaaja jne) ja minkä verran taas satsaamme mielen hyvinvointiin.

Olemme hiljattain avanneet Geneesin rinnalle kehon hyvinvointiin keskittyneen Nexus Kehoterapiakeskuksen. Nexuksen palveluihin kuuluu mm. joogat, mindfulness, Neurosonic, retriitit, Microblading kulmien pigmentointi, valokuvaus, jooga, sekä kuumakivihieronta. Tavoitteemme on pystyä auttamaan ihmisiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keinoin, sekä auttaa ymmärtämään kehon ja mielen yhteyttä. Kehon rentoutuminen rentouttaa mieltä ja mielen rentoutuminen kehoa. Hyvinvointiin liittyy myös kauneus, joka tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Omasta ulkonäöstä huolehtiminen ja omien hyvien puolien korostaminen on itsensä arvostamista.

Milloin viimeksi sinä olet pysähtynyt kuuntelemaan kehosi viestejä? Mitä se kaipaa tai haluaa sinulle kertoa? Huolehditko siitä, että kehosi saa tarpeeksi liikuntaa ja oikeanlaista ravintoa? Annatko kehosi levätä ja palautua? Sallitko itsellesi kauniita asioita? Juoksetko joitakin tunteitasi karkuun jatkuvan suorittamisen kautta? Miten ajattelet itsestäsi ja kyvyistäsi saavuttaa asioita, joista haaveilet?