Blogi

Miten juurtuneet ajatusmallit näkyvät arjessa?

15.09.2024

Uskomukset ovat ajatusmalleja ja käsityksiä, joita olemme omaksuneet usein jo lapsuuden perheessä. Ajatusmallit voivat olla tiedostamattomia tai tietoisia. Nämä uskomukset voivat myös muuttua myöhemmin ympäristön sekä kokemustemme kautta. Koska nämä uskomukset vaikuttavat usein myös tapaamme reagoida sekä omiin toimintatapoihimme arjessa, niitä on tärkeä tunnistaa.

Omat elämän kokemuksemme ja oma historiamme vaikuttaa siis siihen, koemmeko ympäristön turvallisena paikkana ja kuinka koemme toiset ihmiset. Myönteisiä itseä koskevia uskomuksia, ajatusmalleja voivat olla mm. olen hyvä sellaisena kuin olen, minun ei tarvitse olla täydellinen sekä olen ihan ok. Kielteisiä uskomuksia itsestä taas voivat olla esim. en kelpaa tällaisena, olen ulkopuolinen tai ansaitsen huonoja asioita. Myönteisiä muita koskevia uskomuksia voivat olla voin luottaa muihin ihmisiin, useimmat ihmiset haluavat hyvää sekä riidat voidaan ratkaista. Kielteisiä taas voivat olla esim. jos luotan ihmisiin, minun käy huonosti, kukaan ei ymmärrä minua sekä kukaan ei auta minua vaikka pyytäisin. Myös maailmaa koskevat uskomukset voivat olla joko myönteisiä tai kielteisiä. Myönteisiä voivat olla esim. Voin luottaa tulevaisuuteen, maailmassa tapahtuu myös hyviä asioita sekä täällä on turvallista. Kielteisiä uskomuksia ovat taas esim. maailma on vaarallinen, maailmalla ei ole minulle mitään tarjottavana sekä en voi vaikuttaa mitenkään.

Uskomukset koetaan myös kehon tasolla, vaikka arjessa emme usein huomaa kuinka ajatukset ja uskomukset tuntuvat myös kehossamme esim. lihasjännityksinä sekä sydämen sykkeen kiihtymisenä. Jos maailma ja ihmiset koetaan vaarallisena paikkana kehon vireystila, on silloin usein korkealla. Olo voi olla koko ajan valpas, myös turvallisissa tilanteissa.

(Mukaillen kirjasta Sensomotorinen psykoterapia. Ogden P, Fisher J)

Uskomukset, nuo juurtuneet ajatusmallit vaikuttavat taustalla perustavanlaatuisesti myös siihen, millaisia päätöksiä ja valintoja teemme elämässä. Valinnat voivat olla hyvin erilaisia riippuen siitä, uskommeko ansaitsevamme hyviä asioita itsellemme tai voimmeko luottaa toisiin ihmisiin. Avun pyytäminen toiselta ihmiseltä voi olla huomattavan vaikeaa, jos ihmisiin ei pysty lähtökohtaisesti luottamaan. Uskomukset vaikuttavat siihen, millaisena näemme itsemme ja millaista tarinaa kerromme itsestämme ja omasta elämästämme. Tuo tarina ja uskomukset, joista ne nousevat on hyvä tunnistaa. Jos tarinasi ei palvele sinua, on hyvä pohtia, haluatko lähteä muuttaman jotain? Joskus omat vanhat ajatusmallit voivat rajoittaa elämää paljonkin ja tämän tiedostaminen on se alku muutokselle.

Kun alamme tunnistaa omia ajatusmallejamme, otamme ensimmäisen askeleen kohti aidompaa oman näköistä elämää. Se vaatii rohkeutta ja itsetuntemusta, mutta avaa oven mahdollisuudelle, että rajoittavat asiat hellittävät elämässämme. Jokainen pienikin muutos vie lähemmäksi sitä, mitä todella haluamme olla ja tehdä. Aiemmat kahlitsevat uskomukset, voivat muuttua voimavaroiksi, kun uskallamme tunnistaa ja haastaa ne. Rajoittavien uskomusten kahleista on mahdollista murtautua ulos kohti omaa todellista itseään.

Keho- ja psykoterapiakeskus Geneesi

Mielen palvelut: Siltakatu 20 A 31, 3. kerros

Keholliset hoidot: Siltakatu 20 A 42, 4. kerros

Tilaa uutiskirje

Tilaa Geneesin uutiskirje niin et missaa ikinä mitään mukavaa!

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista